eBooks on Demand – e-könyvek megrendelésre

Európa könyvtáraiban rengeteg az 1930 előtt kiadott könyv, az EOD szolgáltatással ezek a rejtett kincsek néhány kattintással mindenki számára hozzáférhetővé válnak.

Mit jelent az EOD?
Milyen egy EOD e-könyv?
Mely könyveket rendelhetem meg EOD e-könyvként?
Hogyan rendelhetem meg a szolgáltatást?
Mennyibe kerül egy EOD e-könyv?
Megnézem a szolgáltatást bemutató kisfilmet (4 perc)
Megrendelem a kiválasztott könyvet e-könyvként
Az EOD e-könyvként megrendelhető könyvek listája (ALEPH link)

Mit jelent az EOD?

Az eBooks on Demand (e-könyvek megrendelésre) szolgáltatással szerzői jogi korlátozások alól felszabadult könyvek rendelhetők a konzorcium könyvtáraiból.

Az EOD szolgáltatását 10 európai ország 23 könyvtára kínálja 2007 óta folyamatosan bekapcsolódva a programba. Az Országos Széchényi Könyvtár után Magyarországon másodikként a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára csatlakozott az európai kezdeményezéshez.

  • ön kiválaszt egy könyvet könyvtárunk gyűjteményéből, mi kérésére digitalizáljuk
  • rendelje meg és fizessen akár online, akár személyesen
  • a világ bármely részéről, a hét bármely napján, a nap bármely órájában leadhatja rendelését
  • ön kap egy PDF fájlt, melynek teljes szövege kereshető, másolható, beszúrható, kinyomtatható és tartalmazza az eredetiben előforduló bejegyzéseket, jelöléseket és széljegyzeteket
  • az elkészült EOD e-könyvek (egyszerűsített minőségben) később a könyvtár saját digitális gyűjteményét gyarapítják

Milyen egy EOD e-könyv?

Az EOD e-könyveket a széles körben elterjedt, egyszerűen kezelhető PDF formátumban szolgáltatjuk. A fájl tartalmazza az optikai karakterfelismerővel (OCR) ellenőrzött teljes szöveget, melyből ön kikereshet szavakat, kimásolhat szövegrészeket és felhasználhatja azokat más elektronikus alkalmazásokban (pl. szövegszerkesztőben, prezentációkészítőben stb.), kinyomtathat oldalakat vagy akár az egész könyvet is.

Az EOD e-könyv, ugyanúgy, mint a hagyományos könyv, DVD vagy zenei CD, az ön birtokába kerül, a vásárlás azonban kizárólag személyes felhasználásra jogosít, a könyv tartalmát nem teheti közzé sem elektronikus, sem nyomtatott formában, és nem bocsáthatja kereskedelmi forgalomba sem. Kérjük, hogy megrendeléskor olvassa el az adott könyvtár Az EOD-szolgáltatás feltételei (Terms and Conditions) című szabályzatát.

Mely könyveket rendelhetem meg EOD e-könyvként?

Kizárólag a szerzői jogvédelem alól kikerült, könyvtárunkban elsősorban az 1800 és 1930 között kiadott könyvek digitalizálását rendelheti meg. Az 1800 előtt kiadott anyag digitalizálását egyedi elbírálás szerint végezzük, a dokumentum állapotától, gyűjteményi értékétől függően. Más tagkönyvtárak az adott ország szerzői jogi szabályozásának megfelelően, illetve különleges felhasználói csoportok részére (pl. kutatóknak vagy fogyatékkal élő olvasóknak) kínálhatnak a megadott időkereten kívül eső könyveket is. Ezzel kapcsolatban keresse meg az egyes könyvtárak katalógusainak leírását.

Hogyan rendelhetem meg a szolgáltatást?

A könyveket megrendelheti közvetlenül az elektronikus könyvtári katalógusból az "EOD – megrendelem e-könyvként" gombra kattintva (ilyenkor a rendszer kiolvassa a könyv adatait a katalógusból és az árat is rögtön kiszámolja önnek), vagy egy általános űrlapról (ahol ön adja meg a könyv adatait és választhat az árkalkuláció és az azonnali megrendelés között).

Könyvtárunk online katalógusa elsősorban az 1979 után kiadott műveket tartalmazza, melyek többsége szerzői jogi védelem alatt áll, ám az adatbázis a régi könyvek bibliográfiai adataival folyamatosan bővül. Ha nem talál egy könyvet az elektronikus katalógusban, keresheti a cédulakatalógusban vagy kérhet segítséget e-mail címen, illetve a (06-1) 411-6364-es telefonszámon. Az így kapott adatokkal megrendelheti a könyvet e-könyvként ezen az űrlapon.

A megrendelést felhasználóbarát felület segíti, így ön könnyedén nyomon követheti, hol tart éppen a folyamat. Adatait csak az első rendeléskor kell megadnia, ezután e-mailben kap egy azonosítót és egy jelszót, amit a további rendeléseknél használhat majd. Ha az e-könyv elkészül (a dokumentum állapotától függően kb. 5 munkanap alatt), ön erről értesítést kap, ezután a saját felületén kiválaszthatja a fizetési módot, a sikeres fizetés után pedig letöltheti az e-könyvet tartalmazó pdf- fájlt, illetve postán utánvéttel megkapja a CD-t vagy DVD-t.

Mennyibe kerül egy EOD e-könyv?

  • 600 Ft alapár + 50 Ft/könyvoldal
  • érvényes éves jeggyel rendelkező olvasóknak 600 Ft + 30 Ft/könyvoldal (40% kedvezmény)
  • ha nem az ingyenes letöltést, hanem a CD-re vagy DVD-re írást választja, akkor az adathordozó és a felírás költsége 400 Ft
  • ha postai kézbesítést kér, a Magyar Posta mindenkori díjszabása szerinti áron utánvéttel elküldjük az elkészült anyagot