Iráni együttműködések
Információ | 2018. 10. 08.

 
A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ és az iráni Külügyminisztérium Szakkönyvtára együttműködésének köszönhetően 2017-ben elkészült a Keleti Gyűjteményben őrzött 155 perzsa kézirat katalógusa, amely 2018 júniusában a Brill Kiadó és az MTA KIK közös kiadásában jelent meg angol nyelven.

2018. október 3-án rangos közönség előtt került sor az iráni könyvbemutatóra, melyet Monok István főigazgató előadása nyitott meg. A Keleti Gyűjteményt Kelecsényi Ágnes, a gyűjtemény vezetője mutatta be, a kötetben található perzsa kéziratokba pedig Péri Benedek (ELTE), a kötet szerkesztője és egyik szerzője engedett bepillantást.

A könyvbemutató alkalmából mind a Külügyminisztérium Szakkönyvtára, mind pedig az Iráni Nemzeti Könyvtár fotókiállítást rendezett az Akadémiai Könyvtár gyűjteményében őrzött perzsa kéziratokból.

A látogatás során a Könyvtár szakmai együttműködést kötött az Iráni Nemzeti Könyvtárral, a nemzeti könyvtárban Kelecsényi Ágnes tartott előadást, Kalydy Dóra, a Könyvtár főigazgató-helyettese a magyar könyvtári rendszert mutatta be az érdeklődő szakembereknek. A magyar delegációt fogadta az iráni Akadémia elnöke és számos magas rangú vezetője, ahol elismeréssel szóltak a megjelent katalógusról.

A delegáció tárgyalást folytatott az Írott Örökség Kutatóintézet vezetőjével a Keleti Gyűjteményben őrzött perzsa kéziratok hasonmás kiadásáról és betekintést nyertek a Teheráni Egyetem Könyvtárában őrzött kéziratokba is.