A Kaufmann-gyűjtemény válogatott, veszélyeztetett kéziratainak restaurálása


 
A Keleti Gyűjteményben 2016-ban vette kezdetét az a 15 hónapos projekt, amelynek célja a Kaufmann-gyűjtemény 32, igen rossz állapotú héber kéziratának restaurálása volt. Mivel Könyvtárunknak nincs restauráló műhelye, ezért a FoKaArt céget, Fodor Eszter papír- és Kalocsai László tárgyrestaurátort bíztuk meg a feladat elvégzésével.

A kurátor és a restaurátorok együtt választották ki azokat a kéziratokat, amelynek állapota mielőbbi beavatkozást igényelt. Jóllehet a választásnál az elsődleges szempont a veszélyeztetettség volt, a kéziratok tartalmi összetételének változatosságára is figyeltek.

A kéziratok között volt az ún. Kaufmann Misna (A 50), amelynek a kötését kellett javítani (Figs. 1-3). A válogatás a Tanakh (A 3, Figs. 4-6) kéziratai mellett egyebek között merített a kommentár irodalom (A 54, Figs. 7-9), a 16. századi itáliai jogi döntések (A 150, Figs. 10-12), a Kabbala (A 240, Fig. 13), a hitvitázó irodalom (A 303, Figs. 14-16) és a történelem (A 354, Figs. 17-19) témaköréből is, emellett imakönyveket (A 394, Figs. 20-22) és liturgikus verseket (A 440, Figs. 23-24) is magába foglalt.

Nagy változatosságot mutattak a kéziratok anyagukat, illetve kötésüket illetően is. Voltak közöttük pergamen, papír, valamint vegyes, pergamen és papír kéziratok, egész és félbőr kötésűek (gyakran kapoccsal), illetve olyanok, amelyeket pergamenbe vagy papírba kötöttek.

A restaurálás során a legnagyobb kihívást a vasgubacstinta maró hatásának, illetve a gombafertőzéseknek a kezelése jelentette, valamint a korábbi, szakszerűtlen javítások következményeinek megszüntetése, amely sokszor olvashatatlanná tette a kéziratot. A Keleti Gyűjtemény a kötésekből kiáztatott töredékekkel is gazdagodott a projekt során (A 42, Fig. 25).