Másolás, reprográfia

A Könyvtár állományában lévő dokumentumokból, amelyek másolását a szabályzat nem tiltja, térítés ellenében fekete-fehér és színes fénymásolatok készíthetők vagy rendelhetők.

Az Olvasóteremben három korszerű önkiszolgáló másológép áll olvasóink rendelkezésére. A pénzérmével működő készülékhez az olvasószolgálati pultnál lehet pénzt váltani. A feltöltőkártyával működő készülékekhez szintén az olvasószolgálati pultnál lehet kártyát vásárolni vagy arra pénzt feltölteni. Ezekkel a készülékekkel szkennelni és nyomtatni is lehet. A másolni kívánt dokumentumokat a könyvtárosnak előzetesen be kell mutatni.

Fénymásolatot az erre rendszeresített megrendelő lapon lehet kérni. A fénymásolás díját a megrendeléskor az Olvasószolgálatnál kell kifizetni; az elkészült másolatok ugyanott vehetők át. Számlát csak a megrendelt másolatok után tudunk adni. Szkennelést és nyomtatást is meg lehet rendelni.

A határidőkről a (06-1) 411-6364-es telefonszámon kérhető felvilágosítás.

A könyvtári dokumentumokról korlátozott számban készíthető felvétel saját digitális fényképezőgéppel, ezt azonban az erre szolgáló nyomtatványon előbb engedélyeztetni kell.

A Keleti Gyűjteményben előzetes engedély alapján és térítés ellenében korlátozott számú felvétel készíthető. A Kézirattár és Régi Könyvek Gyűjteményében saját digitális fényképezőgép nem használható.

Digitális fotózást, szkennelést, mikrofilmezést, CD-re és DVD-re írást, színes vagy fekete-fehér papírmásolatot a Digitalizáló Műhelyből lehet rendelni, a Különgyűjtemények anyagából osztályvezetői engedéllyel.

A Különgyűjtemények anyagából osztályvezetői engedéllyel rendelhető digitális másolat, CD-re és DVD-re írás, színes vagy fekete-fehér papírmásolat.

Nem fénymásolhatók

  • a szerzői, kiadói, vagy tulajdonjogi korlátozás alá eső dokumentumok,
  • a muzeális értékű dokumentumok,
  • a kéziratok és régi könyvek,
  • a térképek,
  • azok a dokumentumok, melyek állapota a fénymásolást nem engedi meg.

Az 1900 előtti dokumentumok csak külön engedéllyel másolhatók.

Díjszabások »