Másolás, reprográfia

A Könyvtár állományában lévő dokumentumokból, amelyek másolását a szabályzat nem tiltja, térítés ellenében fekete-fehér és színes elektronikus vagy fénymásolatok készíthetők, ill. rendelhetők.

A központi olvasóteremben három önkiszolgáló másológép áll olvasóink rendelkezésére. A feltöltőkártyával működő készülékekhez az olvasószolgálati pultnál lehet kártyát vásárolni és arra pénzt feltölteni. Ezekkel a készülékekkel szkennelni és nyomtatni is lehet. A másolni kívánt dokumentumokat a könyvtárosnak előzetesen be kell mutatni.

Elektronikus, ill. fénymásolatot e-mail-ben vagy az erre szolgáló megrendelőlapon lehet kérni. Ezek díját az Olvasószolgálatnál kell kifizetni vagy számla alapján a Könyvtárnak át is lehet utalni. Az elkészült másolatokat a számla kiegyenlítése után küldjük el vagy az Olvasószolgálaton vehetők át. Számlát csak a megrendelt másolatok munkadíjáról tudunk adni. Saját dokumentumok nyomtatását is meg lehet rendelni.

Az Olvasószolgálat gondozásába tartozó könyvtári dokumentumokról korlátozott számban készíthető felvétel saját digitális fényképezőgéppel vagy mobiltelefonnal, ezt azonban az erre szolgáló nyomtatványon előbb engedélyeztetni kell.

A Kézirattár és Régi Könyvek Gyűjteményében és a Keleti Gyűjteményben saját digitális fényképezőgép, mobiltelefon nem használható.

A Különgyűjtemények anyagából osztályvezetői engedéllyel rendelhető digitális (szkennelt) másolat.

Nem másolhatók

  • a szerzői, kiadói, vagy tulajdonjogi korlátozás alá eső dokumentumok,
  • a muzeális értékű dokumentumok,
  • a kéziratok és régi könyvek,
  • a térképek,
  • azok a dokumentumok, melyek állapota a másolást nem teszi lehetővé.

Az 1900 előtti dokumentumok csak külön engedéllyel másolhatók.

Díjszabások »