DOI Iroda
Szolgáltatások kiadók számára

Digital Object Identifier (DOI) regisztráció

A DOI (Digital Object Identifier) online tartalmak azonosítására szolgáló egyedi azonosító. Segítségével akkor is megtalálható a keresett dokumentum az interneten, ha URL-je megváltozik. Ehhez a tartalmat azonosító DOI-t, az URL-t és a metaadatokat egy központi adatbázisban regisztráljuk, így a tárolt adatok módosítása elegendő, ha a dokumentum elérhetősége megváltozik.

Az MTA Könyvtár és Információs Központ két ügynökséggel áll kapcsolatban, amelyek segítségével szerződött partnereink kiadványaihoz regisztrálunk DOI azonosítókat: a kutatási adatok, a PhD-disszertációk és a szürke irodalom számára a DataCite ügynökségnél regisztrálható azonosítót, a folyóiratcikkek, könyvek, könyvfejezetek számára pedig a CrossRef ügynökség szolgáltatásait ajánljuk.

A CrossRef-nél regisztrálható DOI az azonosításon túl növelheti a kiadvány weboldalának látogatottságát, ezáltal a hivatkozások száma is emelkedhet.

Az azonosító képzésén túl a szerkesztőségnek teljesítenie kell az ún. cross-linking kötelezettséget is: a cikkek vagy könyvfejezetek irodalomjegyzékében fel kell tüntetni minden olyan forrás DOI azonosítóját (az elektronikus változatban linkként), amit más kiadványok a CrossRef-nél regisztráltak. A linkelési kötelezettség több feladatot jelent ugyan, de növeli a folyóirat vagy könyv láthatóságát, hiszen ez a kötelezettség minden CrossRef tagra vonatkozik.

Az MTA KIK-től kapott prefix birtokában a szerkesztőségek maguk képzik a DOI azonosítókat. A prefix azonosítja a kiadványt, tehát egy adott folyóirat vagy könyv minden részdokumentumában azonos. Ami a cikkeket, fejezeteket azonosítja, az a DOI suffix részlete, melyet a szerkesztőség képez:

pl. 10.12345/KEYWORD.2015.1.15, ahol a 10.12345 a fix előtag, ami azonosítja a kiadványt, a suffix pedig felépülhet pl. így: KEYWORD - a folyóirat/könyv rövid elnevezése, 2015 - a megjelenés éve, 1 - a füzet száma cikkek esetében és 15 - a cikk/fejezet kezdő oldalszáma.

A regisztrációhoz a dokumentumra mutató egyedi URL szükséges.

További információk

Publikálás Open Journal Systems szoftverben

Az Open Journal Systems (OJS) egy nyílt forráskódú szoftver tudományos, lektorált folyóiratok megjelentetésének támogatására.

A támogatja a cikk beküldését, a lektorálási folyamatot, az online megjelentetést és a létrejött adatok továbbadását pl. indexelő adatbázisokba, közös keresőkbe.

Az MTA Könyvtár és Információs Központ OJS platformot kínál nyílt hozzáférésű tudományos folyóiratok számára.

További információk