Kurzusok, látogatások

A Könyvtár szívesen fogad látogatócsoportokat előzetes egyeztetés alapján, főigazgatói engedéllyel.

További információ:

Szegedi Nóra
telefon: (06-1) 411-6361
e-mail: szegedi.nora@konyvtar.mta.huKönyvtárhasználati szeminárium hallgatói csoportoknak


Az Akadémiai Könyvtár a bölcsészettudományok szakirodalmának egyik legnagyobb hazai gyűjteményeként hosszú évtizedek óta szolgálja a tudományos kutatást és a felsőoktatást. Fontos feladatunknak tartjuk, hogy az egyetemi hallgatókat, fiatal kutatókat megismertessük gyűjteményünkkel és a kutatást támogató modern eszközökkel. Ha egyetemi oktatók és hallgatóik egy-egy szeminárium keretében ellátogatnak hozzánk, szívesen bemutatjuk nekik könyvtárunkat és szolgáltatásainkat. A gyakorlati tudnivalók mellett a hallgatói csoport szakjához kapcsolódó könyvtári forrásokat is ismertetjük.
További információ:

Haffner Rita
telefon: (06-1) 411-6351
e-mail: haffner.rita@konyvtar.mta.hu

Tömöry Pál
telefon: (06-1) 411-6361
e-mail: tomory.pal@konyvtar.mta.huKönyvtárhasználati kurzusok

Olvasóink és az érdeklődő látogatók számára könyvtárismertető és könyvtárhasználati kurzusokat indítunk öt témakörben. A programokra előzetes időpont-egyeztetés után várjuk az érdeklődőket. Telefonon vagy e-mailben lehet jelentkezni, az elérhetőségeket lásd az egyes kurzusleírások után.

1. Bemutatkozik az MTA Könyvtára

A mintegy 60–90 perces látogatás során levetítjük a könyvtár történetéről és kincseiről készült kisfilmet, bemutatjuk a különféle funkciójú olvasói tereket, a könyvtár állományát és szolgáltatásait. Az érdeklődők megismerkedhetnek a hagyományos és online katalógusokkal, felépítésükkel, használatukkal. Ízelítőt nyújtunk könyvtárunk digitális gyűjteményéből, elektronikus adatbázisainkból.

A foglalkozást tartja: Haffner Rita, Szegedi Nóra vagy Tömöry Pál
E-mail: haffner.rita@konyvtar.mta.hu
Telefon: (06-1) 411-6364 vagy (06-1) 411-6100/630

2. Hogyan tájékozódjak a könyvtár elektronikus forrásai között?

A 45–60 perces program során röviden ismertetjük könyvtárunkat, a használattal kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat, szolgáltatásainkat. Részletesen bemutatjuk online katalógusunkat, honlapunkat, digitális gyűjteményeinket és a nálunk elérhető adatbázisokat.

A foglalkozást tartja: Szegedi Nóra vagy Tömöry Pál
E-mail: szegedi.nora@konyvtar.mta.hu
Telefon: (06-1) 411-6364 vagy (06-1) 411-6100/630

3. Irodalomkutatás és információkeresés egy tudományos szakkönyvtárban

Mit kínálnak az interneten elérhető ingyenes tartalmak és keresőik? Mikor érdemes használni a könyvtárak kínálta hagyományos és elektronikus dokumentumokat, tudományos adatbázisokat? A programon résztvevők kutatási témájához kapcsolódó példák segítségével mutatjuk be a könyvtárunkban elérhető adatbázisok használatát.

A foglalkozást tartja: Szegedi Nóra vagy Tömöry Pál
E-mail: tomory.pal@konyvtar.mta.hu
Telefon: (06-1) 411-6364 vagy (06-1) 411-6100/630

4. Hogyan írjunk szakdolgozatot?

A 60 perces kurzus célja, hogy segítséget nyújtson a hallgatóknak szakdolgozatuk elkészítésében. Bemutatjuk azon könyvtári szolgáltatásokat, amelyek megkönnyíthetik egy igényes szakdolgozat megírását. Szó esik a szakirodalom-keresés és a bibliográfia-készítés rejtelmeiről, a formai követelményekről. Megmutatjuk a közös katalógusokat (ODR-portál, NPA), illetve a könyvtár digitális adatbázisait. A végén a hallgatók a gyakorlatban is kipróbálhatják magukat.

A foglalkozásokat tartja: Szegedi Nóra
E-mail: szegedi.nora@konyvtar.mta.hu
Telefon: (06-1) 411-6364 vagy (06-1) 411-6100/630

5. A publikálás fortélyai

A 45 perces program során, amely elsősorban PhD-hallgatók, pályakezdő fiatal kutatók számára lehet hasznos, kéziratkészítésről, nyílt hozzáférésről, tudományos repozitóriumokról esik szó, segítendő a kutatást és a publikációk elektronikus közzétételét. Röviden ismertetjük az "Open Access" kezdeményezést, és bemutatjuk könyvtárunk repozitóriumát, a REAL-t.

A foglalkozást tartja: Holl András
E-mail: holl.andras@konyvtar.mta.hu
Telefon: (06-1) 411-6398