HASZNÁLATI FELTÉTELEK

A Keleti Gyűjtemény az MTA palotájának (Széchenyi István tér 9) földszintjén található. Olvasótermében nyolc olvasó számára van hely. Az állományt a 18. életévüket betöltött olvasók a könyvtár Olvasószolgálatánál váltott érvényes olvasójeggyel használhatják. Olvasni elsősorban helyben lehet, csak a tudományos fokozattal rendelkező bölcsészek, orientalisztika szakos PhD-hallgatók, valamint az MTA munkatársai kölcsönözhetnek egyes, egyéb korlátozás alá nem eső könyveket. A kéziratok, valamint a muzeális értékű régi könyvek mikrofilmen használhatók, indokolt esetben, osztályvezetői engedéllyel lehet az eredeti dokumentumot tanulmányozni. Fénymásolatot a könyvtári szabályzatban megfogalmazott feltételek szerint lehet rendelni, amennyiben az állományvédelmi szempontok azt megengedik.

Feldolgozatlan és feldolgozás alatt álló anyagok nem kutathatók. A kért anyagot a raktári elhelyezéstől függően kapja meg az olvasó. Amennyiben a dokumentum törökbálinti raktárunkban van, akkor a zárás előtt, akár személyesen, akár telefonon kért könyv vagy folyóirat a következő nyitvatartási napon 10:00 órától áll rendelkezésre. Az olvasótermi folyóiratokat azonnal, a belső raktárban lévő egyéb dokumentumokat rövid időn belül kapja meg az olvasó. Folyamatos használat esetén a kutatott anyagot félretesszük.

Könyvön vagy kéziraton írni, a kutatóteremben étkezni, mobil telefont használni nem szabad. A ruhatár használata kötelező, táskát behozni nem szabad. A rongálás restaurálási költségeit a rongáló köteles megtéríteni, egyúttal ki is zárja magát a könyvtár további használatának lehetőségéből. Ugyancsak kizárja magát a Keleti Gyűjtemény használati lehetőségéből az, aki az olvasóteremből a Gyűjteményhez tartozó anyagot engedély nélkül kísérel meg kivinni.

Egyes speciális részgyűjtemények (pl. Kaufmann-, Stein-, Csoma-gyűjtemény) csak a gyűjtemény kurátorával történt előzetes egyeztetés után tanulmányozhatók.

A kutató köteles bejelenteni, ha a Gyűjtemény anyagából publikálni szándékozik. A megjelent kiadványban a forrást a Gyűjtemény által megadott módon kell feltüntetni.