Hírek
Hírek   2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 |


EduID és egyéb szolgáltatásaink a koronavírus veszélyhelyzet idején

 
Tisztelt Olvasóink!

A koronavírus-veszélyhelyzet idején könyvtárunk zárva tart, az épületen belül igénybe vehető szolgáltatásaink szünetelnek. Azonban ezalatt is igyekszünk segíteni olvasóinkat munkájukban. A zárvatartás idején lejáró könyvtári tagságokat a könyvtár díjmentesen május 31-ig meghosszabbítja. A kikölcsönzött könyveket kérjük, se személyesen, se postai úton ne juttassák vissza, a kölcsönzési határidőt erre az időszakra meghosszabbítjuk.

Beiratkozott olvasóink számára elindítjuk a távoli hozzáférést egyes online adatbázisainkhoz, melyet a Könyvtár által beállított EduID típusú azonosítóval használhatnak. Azonosítót az mtak@konyvtar.mta.hu e-mail címre küldött levélben kérhetnek ügyeletes munkatársainktól.
Honlapunkon az adatbázisok listájában jelöljük, mely tartalmak érhetőek el távolról; a listát folyamatosan frissítjük.

A zárva tartás ideje alatt, amíg erre módunk lesz, a törzsgyűjteménybe tartozó folyóiratokból, könyvekből legfeljebb 30 oldal terjedelemig díjmentesen, elektronikusan tudunk kiszolgálni.

E-mailben és szükség esetén telefonon továbbra is készséggel állunk rendelkezésükre hétköznapokon 9 és 16 óra között: mtak@konyvtar.mta.hu – (06-1)411-6364

Vigyázzanak magukra és egymásra!

Információ | 2020. 03. 25.

Másolatkérés a REAL repozitóriumból

 
Tájékoztatjuk Tisztelt Olvasóinkat, hogy tekintettel a járványügyi helyzetre, a REAL, a REAL-J és a REAL-EOD gyűjtemények zárolt dokumentumaira is van lehetőség kiszolgálást kérni.

A megrendeléseket a Repozitóriumi csoport fogadja a real_help@konyvtar.mta.hu e-mail címen.

A szolgáltatás igénylésének feltételeit a csatolt dokumentum tartalmazza.Információ | 2020. 03. 23.

Rendkívüli zárvatartás

 
Tisztelt Olvasóink!

A koronavírus-vészhelyzetre való tekintettel könyvtárunk március 14-től, szombattól további intézkedésig bezárja a törzsgyűjtemény és a különgyűjtemények olvasótermeit, az épületen belül igénybe vehető szolgáltatásaink szünetelnek.

Az online katalóguson keresztül szombaton délután 16 óráig leadott kölcsönzési kéréseket kölcsönzésre jogosult olvasóink hétfőn este 18 óráig vehetik át, de beiratkozásra, újabb kölcsönzésekre már nem lesz lehetőség. A folyamatban lévő könyvtárközi kérésekkel kapcsolatban olvasóinkat szükség esetén e-mailben vagy telefonon értesítjük.
A zárva tartás ideje alatt a törzsgyűjteménybe tartozó folyóiratokból, könyvekből legfeljebb 30 oldal terjedelemig díjmentesen, elektronikusan tudunk kiszolgálni.

Telefonon és e-mailben továbbra is készséggel állunk rendelkezésükre hétköznapokon 9 és 16 óra között.

Megértésüket és türelmüket köszönjük!

Információ | 2020. 03. 13.

COVID-19 koronavírus információ

 
Tisztelt Látogatóink!

Ezúton tájékoztatjuk Önöket a hazánkban is megjelent COVID-19, koronavírussal kapcsolatos jelenlegi intézkedésekről.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján található információk szerint elsődlegesen az alapos kézmosással és az alapvető higiénia betartásával tudjuk megelőzni a fertőzés terjedését.
A mosdókban kihelyezésre kerültek a kézfertőtlenítésre alkalmas tisztítószerek, alkalmazásáról a mosdókban tájékoztatókat helyeztünk el.

Figyelemmel kísérjük a helyzet alakulását, naponta ellenőrizzük a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Kormány által felállított operatív törzs közleményeit, az előkészületeket a hivatalos szervek előírásai szerint megtesszük.

Jelenleg a Könyvtár zavartalan működését igyekszünk biztosítani, amennyiben a helyzet úgy kívánja szolgáltatásainkat korlátozni fogjuk.

Arra kérjük látogatóinkat, hogy a helyzetre való tekintettel az influenza jellegű megbetegedésekkel maradjanak otthon, amennyiben úgy érzik, hogy segítségre lenne szükségük hívják a Kormány által működtetett 06 80 277 455 vagy a 06 80 277456 zöldszámot.
A koronavírussal kapcsolatos információkat a https://koronavirus.gov.hu/ oldalon találnak.

Együttműködésüket ezúton is köszönjük!

Az MTA Könyvtár és Információs Központ vezetősége

Információ | 2020. 03. 06.

A Keleti Gyűjtemény új külföldi könyvei 2020/1. szám

 
Letölthető a Keleti Gyűjtemény új beszerzésű külföldi könyveinek legújabb listája.

Letöltés (pdf, 185 KB) »


Szolgáltatás | 2020. 03. 06.


Új kiadványunk jelent meg

 
Örömmel adjuk hírül, hogy megjelent legújabb kiadványunk, A magyar könyvkötés a gótikától a művészkönyvekig címmel a Kossuth Kiadóval közös kiadásban!

Rozsondai Marianne gazdagon illusztrált könyvében arra vállalkozik, hogy a fennmaradt eredeti kötések részletes vizsgálata alapján bemutassa a magyarországi könyvkötés fél évezredének alakulását. A díszített kötésekkel, a díszítés elemeivel és kompozíciójával foglalkozik, amelyek követik a képzőművészeti stíluskorszakokat.
A 19. századig a könyvkötés kézműipari termék, minden darab egyedi példány. A műhely, a mester meghatározása elvezet a könyv kötésének megrendelőjéhez, az olvasóhoz. A könyvkötés története tehát a könyvtörténet, a művelődéstörténet szerves része. Visszatekintve a történelmi Magyarország vizsgált kötésemlékeire, megállapíthatjuk, hogy a könyvkötés minden korszakban – 1541-től kezdve másfél évszázadon át a török hódoltsági területeken kívül – lépést tudott tartani, különböző hatásokat befogadva, az európai stílusfejlődéssel, színezve azt sajátos, némelykor magyaros vonásokkal, előnyben részesítve bizonyos típusokat, mint például az aranyozott corvinakötések vagy a debreceni festett pergamenkötések esetében.
A magyar könyvkötés története joggal tart számot a szélesebb művelt közönség érdeklődésére, bár elsősorban szakkönyv a könyvtárosok, a régi könyvek és kódexek kedvelői és kutatói, valamint a restaurátorok számára.

A magyar könyvkötés a gótikától a művészkönyvekig
Írta: Rozsondai Marianne
MTAK–Kossuth Kiadó, Budapest, 2019.
ISBN 978 963 099 924 3
Ára: 12 000,- Ft

A kiadvány megrendelhető a kiraly.timea@konyvtar.mta.hu email-címen és megvásárolható a könyvtár olvasótermében!

Információ | 2020. 02. 24.

Eötvös Loránd Heidelbergben

 
Egy holland tudománytörténész, Dr. Henk Kubbinga az EuroNews Physics számára készítendő centenáriumi Eötvös Loránd-tanulmányához Heidelbergben összegyűjtötte Eötvös Loránd doktori fokozatszerzésével kapcsolatosan ott fellelhető dokumentumokat.
Az Európai Fizikai Társulat a dokumentumok újbóli előkerülése alkalmából sajtóközleményt adott ki.
A dokumentumok hamarosan elérhetők lesznek az MTA Könyvtár és Információs Központ digitális archívumában, a REAL (REpository of the Academy's Library) nevet viselő repozitóriumban.
A heidelbergi gyűjtemény legérdekesebb darabja Eötvös Loránd kézírásos latin nyelvű önéletrajza, amely mindeddig csak a kutatók előtt volt ismert. Tóth Gábor fordításában most magyarul is közzétesszük.

Az Eötvös Loránd-emlékévnek egyébként nem ez az egyetlen külföldi utóhatása: Heinz Kautzleben, a Leibniz Társaság tagja, az MTA tiszteleti tagja januárban a Társaság weboldalán hosszasan méltatta Eötvös Loránd munkásságát. Dél-Tirolban pedig Eötvös Loránd-emlékhelyet kívánnak létrehozni.

Budapest, 2020. február 17.
Eötvös 100 és MTA Könyvtár és Információs Központ

Információ | 2020. 02. 19.

Informatikai karbantartás

 
Tájékoztatjuk kedves olvasóinkat, hogy február 22-én, szombaton könyvtárunk informatikai karbantartás miatt zárva tart.

Ezen a hétvégén a könyvtár katalógusa nem lesz elérhető, így online raktári kérést sem tudunk fogadni.

Megértésüket köszönjük!


Információ | 2020. 02. 17.

Új beszerzésű külföldi könyveink 2020/2. szám

 
Letölthető a Tájékoztatási és Olvasószolgálati Osztály által rendszeresen publikált lista, mely tudományszak szerinti csoportosításban közli a feldolgozott, olvasóink számára helyben elérhető vagy kölcsönözhető könyvek jegyzékét.

Letöltés (pdf, 144 KB) »
Szolgáltatás | 2020. 02. 17.

Kazah nagykövet látogatása a Keleti Gyűjteményben

 
2020. január 29-én a Kazah Köztársaság budapesti nagykövetsége a Kazah Nemzeti Akadémiai Könyvtár delegációjának részvételével kerekasztalt tartott a kazah költő és filozófus, Abai Kunanbaev születésének 175. évfordulója alkalmából, és bemutatták a Világ által elismert Abai c. könyvillusztrációs kiállítást.
A kiállított könyveket, összesen 74 művet, Könyvtárunk Keleti Gyűjteményének adományozták. Az ajándékot Zhanibek Abdrasov nagykövet és Yedil Myrzakhanov első titkár február 5-én adta át Monok István főigazgatónak.


Kép az eseményről:

   
           

Információ | 2020. 02. 06.

A klasszikus ókor kutatóinak ajánljuk

 
2020-ban elérhető könyvtárunk vezetékes és wifi hálózatán a Jacoby Online, amely a Brill Kiadó Die Fragmente der Griechischen Historiker és a Brill’s New Jacoby adatbázisainak közös keresőfelülete.
Felix Jacoby monumentális munkája az ókori görög történetírók töredékesen fennmaradt műveit tartalmazza.
Szolgáltatás | 2020. 01. 30.

Keletkutatók figyelmébe

 
2020-ban elérhető olvasótermi hálózatunkon (vezetékes és wifi) a Brill Journals - Middle East and Islamic Studies adatbázisa.

Témakörök:
General
History & Culture
Archaeology, Art & Architecture
Philosophy, Theology & Science
Mysticism & Sufism
Islamic Law
          Literature
Religion
Qur'anic Studies
Eurasian Studies
Iran & Persian Studies
Sociology & Anthropology


Szolgáltatás | 2020. 01. 21.

Klasszika-filológusok figyelmébe

 
Olvasótermi hálózatunkon (vezetékes és wifi) 2020-ban elérhetők a de Gruyter Kiadó Bibliotheca Teubneriana Latina Online és Thesaurus Linguae Latinae (TLL) Online adatbázisai.Teleki banner           Teleki banner


Szolgáltatás | 2020. 01. 20.

Új beszerzésű külföldi könyvek listája 2020/1. szám

 
Letölthető a Tájékoztatási és Olvasószolgálati Osztály által rendszeresen publikált lista, mely tudományszak szerinti csoportosításban közli a feldolgozott, olvasóink számára helyben elérhető vagy kölcsönözhető könyvek jegyzékét.

Letöltés (pdf, 156 KB) »
Szolgáltatás | 2020. 01. 07.