Hírek
Hírek   2024 | 2023 | 2022| 2021 | 2020 |2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 |

Ünnepi nyitvatartás

 
Tájékoztatjuk kedves olvasóinkat, hogy a téli ünnepek idején, december 24-étől január 2-áig könyvtárunk zárva tart.

Minden kedves olvasónknak boldog Karácsonyt, és szép, békés Újévet kívánunk!

Információ | 2021. 12. 17.


Új beszerzésű külföldi könyveink listája 2021/6. szám

 
Letölthető a Tájékoztatási és Olvasószolgálati Osztály által rendszeresen összeállított lista, amely tudományszak szerinti csoportosításban közli a feldolgozott, olvasóink számára kölcsönözhető könyvek jegyzékét.

Letöltés (pdf, 257 KB) »
Szolgáltatás | 2021. 12. 01.


A Keleti Gyűjtemény új külföldi könyvei 2021/4. szám

 
Letölthető a Keleti Gyűjtemény új beszerzésű külföldi könyveinek legújabb listája.

Letöltés (docx, 24 KB) »


Szolgáltatás | 2021. 11. 19.


Hírünk a tudományos világban

 
21 országból kísérték figyelemmel a november 12-13–án rendezett Goldziher Ignác levelezésével foglalkozó göttingeni nemzetközi konferenciát.
A konferencia oldala, amely tartósan fennmarad a princetoni Institute for Advanced Study honlapján, a baloldali "Of interest ..." sávban tudósít Könyvtárunk új Goldziher honlapjáról, a honlap részeként elérhető bibliográfiai adatbázisról, valamint az MTA székházban látogatható kiállításról.Információ | 2021. 11. 15.

Rendkívüli zárvatartás

 
2021. december 4-től (szombat) december 14-ig (kedd) a Könyvtár elektromos hálózatának felújítása miatt az Arany János utcai épület teljes egészében zárva lesz, a helyben nyújtott szolgáltatások (beiratkozás, kölcsönzés, olvasótermek használata) nem lesznek elérhetőek. Ez idő alatt az online raktári kérésindítás is szünetel és csak december 15-én 8 órától indul újra.
A munkálatok a telefonhálózatot is érintik, ezért az egyes osztályok csak e-mail-ben érhetők majd el. A Tájékoztatási és Olvasószolgálati Osztály munkatársai hétfőtől csütörtökig 9-től 16 óráig, pénteken 9-től 14 óráig a megszokott e-mail címeken állnak olvasóink rendelkezésére:

mtak [at] konyvtar . mta . hu
folyoirat [at] konyvtar . mta . hu
konyvtarkozi [at] konyvtar . mta . hu

Az MTA székházában működő különgyűjteményeinket a korlátozás nem érinti, ezeket korábban már beiratkozott olvasóink zavartalanul igénybe vehetik.

Köszönjük olvasóink és partnereink megértését és türelmét!

Információ | 2021. 11. 10.

MTA Könyvtárának legújabb kiadványa

 
Megjelent az MTA Könyvtárának Közleményei sorozat legújabb kiadványa mely a nyílt tudomány elemeit és a hozzá kapcsolódó jó gyakorlatokat mutatja be.

Open Science : Nyílt tudomány magyar szemmel. A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának közleményei. Új sorozat (45). Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ

http://real-eod.mtak.hu/9889/

https://doi.org/10.36820/MTAKIK.KOZL.2021.OpenS

A kutatási és publikálási módszerek változása a kutatástámogatást is nagy mértékben befolyásolják, így a könyvtárak és könyvtárosok szerepe változik, szeretnénk azt hinni, hogy felértékelődik. Sokszor mondjuk, az információ hatalom, és valóban, bár soha nem a szerzők vagy a könyvtárak a haszonszerzők. A nyílt tudomány mozgalom rengeteg lehetőséget ad a könyvtárak, egyetemek, kutatóintézetek és a szerzők kezébe, elősorban, hogy függetleníteni tudják magukat az évszázadok óta fennálló függelmi viszonyból. A kérdés az, hogy látjuk-e az alternatívát?! Tanulmánykötetünk célja, hogy bemutassuk a mozgalomban rejlő lehetőségeket és kihívásokat, kicsit a színfalak mögé nézzünk.

Információ | 2021. 11. 07.

Megemlékezések Goldziher Ignácról

 
Novemberben világszerte konferenciákkal, kiállításokkal emlékeznek meg Goldziher Ignác, az európai iszlámtudományok megteremtője halálának századik évfordulójáról.
A centenáriumi eseménysorozat első nemzetközi rendezvényére november 12-13-án online kerül sor. A konferencia az MTA KIK Keleti Gyűjteményében őrzött levelezése alapján vizsgálja Goldziher tudománytörténeti szerepét, jelentőségét.

A program, valamint a regisztrálási lehetőség az alábbi linken érhető el:
https://www.ias.edu/hs/islamic-world/goldziher
Információ | 2021. 11. 02.

Eötvös József kéziratos naplójának és versgyűjteményének kiadása

 
Könyvtárunk Konferenciatermében mutatták be Eötvös József Napló és Költeményeim című hasonmás köteteit 2021. október 27-én.
A Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei gondozásában megjelent műveket Szilágyi Márton irodalomtörténész, és a kéziratok sajtó alá rendezője, Gángó Gábor irodalomtörténész, filozófus ismertette meg a közönséggel.

A kötetek ismertetése (pdf, 195 KB) »


Képek a kötetekről


Információ | 2021. 10. 30.

November 5-én később nyitunk

 
Tájékoztatjuk kedves olvasóinkat, hogy november 5-én, pénteken akadémiai rendezvény miatt a központi olvasóterem és a kölcsönzés 13 órakor nyit, a különgyűjtemények aznap zárva tartanak. Köszönjük olvasóink megértését és türelmét.

Információ | 2021. 10. 28.

EBSCO próbahozzáférések

 
Olvasótermi hálózatunkról (vezetékes és wifi) november 30-ig kibróbálható adatbázisok:

Sociology Source Ultimate
Humanities Source Ultimate
History Reference Center

Az adatbázisok az EBSCO HOST-on érhetők el.


Az adatbázisok használatával kapcsolatban szívesen fogadjuk olvasóink visszajelzését.

Információ | 2021. 10. 26.


Október 25-én újra nyit a Könyvtár

 
A fűtésrendszer korszerűsítésének elhúzódása miatt a központi olvasóterem csak október 25-én, hétfőn nyit újra.
Október 22-éig a Tájékoztatási és Olvasószolgálati Osztály ügyeleti rendben működik. Egyelőre hétfőtől csütörtökig 9-től 16 óráig, pénteken 9-től 14 óráig telefonon és e-mailben állunk olvasóink rendelkezésére. Jelenleg az online raktári kérésindítás sem érhető el, ez október 22-én 16 órától működik újra.

Különgyűjteményeinket a korlátozás nem érinti, ezeket korábban már beiratkozott olvasóink zavartalanul igénybe vehetik.

Köszönjük olvasóink megértését és türelmét!

Információ | 2021. 10. 19.


Kőrösi Csoma kiállítás Indiában

 
Október 4-én ünnepélyes keretek között megnyílt India egyik legrangosabb művészeti központjában, az Indira Gandhi National Centre for the Arts-ban a Keleti Gyűjtemény Kőrösi Csoma kiállítása.

A megnyitón megjelent az indiai kulturális miniszter, az IGNCA igazgatósági tagjai, közöttük parlamenti képviselők, Király András László, hazánk nagykövete, valamint a Delhiben működő Liszt Intézet vezetője, Dr. Erdő Mariann. A kiállításhoz előadássorozat is kapcsolódott, amelyen a két kurátor – a Könyvtárat Delhiben képviselő Orosz Gergely, illetve Zoom-os formában Kelecsényi Ágnes adott elő.

Csoma kiállításunk következő helyszíne Kolkata lesz, ahol az Asiatic Society of Bengal ad otthont egykori könyvtárosa emlékkiállításának.

Képek a rendezvényrőlInformáció | 2021. 10. 13.


Interjú Babus Antallal

 
Kézirattárunk vezetője, Babus Antal volt a Magyar Napló című folyóirat szeptemberi számának Nyitott Műhely rovatának a vendége.
Az interjúban beszélt pályájának alakulásáról, valamint az irodalomtörténészi, szerkesztői, kézirattári és kiállítás-szervezői munkásságáról is. De nemcsak saját pályafutását ismerhetjük meg a beszélgetésből, hanem a 20. század egyik legegyetemesebb műveltségű polihisztoráról, Vekerdi Lászlóról is sok érdekességet megtudhatunk tőle.

Ezen a linken bővebb ízelítőt olvashatnak a lapszámból: https://magyarnaplo.hu/blog/2021/09/15/megjelent-a-magyar-naplo-szeptemberi-szama-4/Információ | 2021. 10. 08.


Új beszerzésű külföldi könyveink listája 2021/5. szám

 
Letölthető a Tájékoztatási és Olvasószolgálati Osztály által rendszeresen összeállított lista, amely tudományszak szerinti csoportosításban közli a feldolgozott, olvasóink számára kölcsönözhető könyvek jegyzékét.

Letöltés (pdf, 423 KB) »
Szolgáltatás | 2021. 09. 22.


Rendkívüli zárvatartás

 
2021. október 11-től előreláthatólag október 20-ig könyvtárunk olvasótermében a fűtésrendszer korszerűsítése miatt mind a helyben olvasás, mind a kölcsönzés szünetel, a Tájékoztatási és Olvasószolgálati Osztály csak ügyeleti rendben működik. Ez idő alatt az online raktári kérésindítás sem lesz elérhető.
Hétfőtől csütörtökig 9-től 16 óráig, pénteken 9-től 14 óráig telefonon és e-mailben állunk olvasóink rendelkezésére.

A munkálatok befejezésének pontos ideje bizonytalan, erről később adunk tájékoztatást. Különgyűjteményeinket a korlátozás nem érinti, ezeket korábban már beiratkozott olvasóink zavartalanul igénybe vehetik.

Információ | 2021. 09. 21.

Szép Magyar Könyv díj

 
Örömmel adjuk hírül, hogy az Esterházy kutatócsoport kiadványa

Monok István, Zvara Edina: Esterhasiana Biblioteca. A gyűjtemény története és könyvanyagának rekonstrukciója

melyet Horányi Károly kollégánk tervezett és tördelt, Szép Magyar Könyv díjban részesült szakkönyv kategóriában! Szeretettel gratulálunk!


Az 1652-ben családfővé vált 17 éves Esterházy Pál számos kastélyt, hatalmas birtokot és hallatlan nagy felelősséget örökölt. A fraknói kincstár és ősgaléria gyarapítása mellett gondot viselt könyvtára gazdagítására is. Nem csupán vásárlásaival, a családi örökség gondos megőrzésével, hanem tervezett művelődéspolitikával egész kulturális intézményi rendszer köszönheti neki létét és élvezte támogatását.

Az Eszterházy-könyvtár legnagyobb része jelenleg is megvan, méghozzá egy helyen, a kismartoni kastélyban, tehát az egyes kötetek kézbe vehetőek. Ez óriási lehetőséget nyújtott Esterházy Pál nádor egykori könyvtárának rekonstruálásához, ugyanakkor nehézséget okozott, hogy tudjuk, a nádor csak ritkán írta könyveibe tulajdonjegyét, nyomtatott ex libriseit pedig nemigen használta.

A kötet elérhető az MTA Könyvtár és Információs Központ repozitóriumában.


Információ | 2021. 08. 31.

Augusztus 23-ától ismét nyitva vagyunk

 
Tisztelt Olvasóink!

Augusztus 23-ától ismét nyitva az olvasóterem, a Keleti Gyűjtemény és a Kézirattár.

Mostantól a készpénzes mellett lehetőség lesz kártyás fizetésre is mindhárom helyen.

Az Arany János utcában az építkezés még folyik, kérjük, óvatosan közlekedjenek.

Könyvtárunkban már nem kötelező a maszk viselése, de továbbra is kérjük, hogy az olvasótermek használatakor mutassák be védettségi igazolványukat.

Információ | 2021. 08. 24.

A Keleti Gyűjtemény új külföldi könyvei 2021/3. szám

 
Letölthető a Keleti Gyűjtemény új beszerzésű külföldi könyveinek legújabb listája.

Letöltés (docx, 37 KB) »


Szolgáltatás | 2021. 08. 05.


 
Nyári szünet

Augusztus 9-étől 22-éig a Könyvtár központi olvasóterme, a Keleti Gyűjtemény, valamint a Kézirattár és Régi Könyvek Gyűjteménye zárva tart. Az Akadémiai Levéltár augusztus 2-ától 22-éig lesz zárva.
A nyári szünet előtti utolsó nyitvatartási nap augusztus 6., péntek, nyitás augusztus 23-án, hétfőn.

A kikölcsönzött dokumentumokat a zárás ideje alatt hétfőtől csütörtökig 9 és 15 óra, pénteken 9 és 12 óra között lehet visszahozni. A könyvtárközi kérések ugyanezen időpontokban vehetők át az olvasóteremben.

Minden kedves olvasónknak kellemes pihenést kívánunk!

Információ | 2021. 07. 15.

Új beszerzésű külföldi könyveink listája 2021/4. szám

 
Letölthető a Tájékoztatási és Olvasószolgálati Osztály által rendszeresen összeállított lista, amely tudományszak szerinti csoportosításban közli a feldolgozott, olvasóink számára kölcsönözhető könyvek jegyzékét.

Letöltés (pdf, 428 KB) »
Szolgáltatás | 2021. 06. 18.


Bewahrte Geistigkeit und Kulturerbe von drei Nationen – Könyvbemutató és kiállításmegnyitó Güssingben

 
2021. június 9-én nyílt meg a güssingi (Németújvár) ferences kolostorban a Fellapoz / Aufblättern kiállítás. A kiállítás apropója a Monok István által vezetett kutatómunka eredményeként kiadott díszalbum. A német nyelvű album bevezető tanulmányai bemutatják a Güssingi ferencesek történetét (Anton Bruck), a Batthyány Boldizsár által alapított protestáns iskola könyveit (1569-1631) (Monok István) és a Ferences könyvtár történetét 1639-1780-ig (Zvara Edina).

A kötet kollégáink közreműködésével készült, grafikai tervezője Horányi Károly, a képek Láng Klára munkái.

Az album megvásárolható az MTA Könyvtár és Információs Központban (kiraly . timea [at] konyvtar . mta . hu). A kiállítás október 26-ig megtekinthető keddtől vasárnapig 10-12 óráig és 14-17 óráig.

További információ (magyarul) https://volksgruppen.orf.at/magyarok/stories/3107810/

További információ (németül) https://www.wirsind100.at/aktuelles/ausstellung-aufblaettern/

Képek a rendezvényről:

Információ | 2021. 06. 14.

Június 7-étől változik a nyitvatartásunk

 
2021. június 7-étől központi olvasótermünk és különgyűjteményeink nyitvatartása változik.
A hatályos jogszabályoknak megfelelően a helyben nyújtott szolgáltatásokat továbbra is védettségi igazolványuk és érvényes olvasójegyük, ill. kutatási engedélyük bemutatásával vehetik igénybe olvasóink. Ezt az ügyeletes könyvtáros minden esetben a belépéskor ellenőrzi, olvasótermi helyszám csak ezután adható ki.

Érvényes védettségi igazolvány hiányában a belépést nem áll módunkban engedélyezni. A Könyvtár és az MTA székház teljes területén továbbra is kötelező a maszk viselése. Kérjük olvasóinkat, lehetőség szerint tartsák be a személyek közötti másfél méteres távolságot és javasoljuk a kihelyezett pumpás kézfertőtlenítők használatát.

Nyitvatartás, előzetes bejelentkezés és időpontfoglalás:

Központi olvasóterem:
Nyitvatartás: hétfőtől péntekig 9-től 19 óráig, szombaton 9-17 óráig
Raktári kiszolgálás: hétfőtől péntekig 9-től 16 óráig, szombaton 9-től 12 óráig
Előzetes bejelentkezés és időpontfoglalás nem szükséges.

Keleti Gyűjtemény:
Nyitvatartás: hétfőtől csütörtökig 9-től 16 óráig, pénteken 9-től 13.30 óráig
Raktári kiszolgálás: hétfőtől csütörtökig 9-től 15 óráig, pénteken 9-től 12.30 óráig
Előzetes bejelentkezés és időpontfoglalás szükséges a keleti [at] konyvtar . mta . hu e-mail címen vagy telefonon.

Kézirattár és Régi Könyvek Gyűjteménye:
Nyitvatartás: hétfőtől csütörtökig 9-től 16 óráig, pénteken 9-től 13.30 óráig
Raktári kiszolgálás: hétfőtől csütörtökig 9-től 15 óráig, pénteken 9-től 12 óráig
Előzetes bejelentkezés és időpontfoglalás szükséges a kezirattar [at] konyvtar . mta . hu e-mail címen vagy telefonon.

Akadémiai Levéltár:
Nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök 10-től 15 óráig
Előzetes bejelentkezés és időpontfoglalás szükséges a hay . diana [at] konyvtar . mta . hu e-mail címen vagy telefonon.

Információ | 2021. 06. 04.

A Keleti Gyűjtemény új külföldi könyvei 2021/2. szám

 
Letölthető a Keleti Gyűjtemény új beszerzésű külföldi könyveinek legújabb listája.

Letöltés (docx, 20 KB) »


Szolgáltatás | 2021. 05. 19.


Május 17-én újra nyitnak könyvtárunk olvasótermei

 
2021. május 17-étől központi olvasótermünk és különgyűjteményeink ismét látogathatók, részben rövidített nyitvatartással.

A hatályos jogszabályoknak megfelelően a helyben nyújtott szolgáltatásokat védettségi igazolványuk és érvényes olvasójegyük, ill. kutatási engedélyük bemutatásával vehetik igénybe olvasóink. Ezt az ügyeletes könyvtáros minden esetben a belépéskor ellenőrzi, olvasótermi helyszám csak ezután adható ki.

Érvényes védettségi igazolvány hiányában a belépést nem áll módunkban engedélyezni. A Könyvtár és az MTA székház teljes területén továbbra is kötelező a maszk viselése. Kérjük olvasóinkat, lehetőség szerint tartsák be a személyek közötti másfél méteres távolságot és javasoljuk a kihelyezett pumpás kézfertőtlenítők használatát.

Helyben olvasásra jogosult olvasóink számára az online kérésindítási funkciót 2021. május 15-én 8 órától tesszük elérhetővé online katalógusunkban. A beiratkozási díjat továbbra is csak készpénzzel lehet kiegyenlíteni, bankkártyát nem tudunk elfogadni.

Nyitvatartás, előzetes bejelentkezés és időpontfoglalás:

Központi olvasóterem:
Nyitvatartás: hétfőtől csütörtökig 9-től 17 óráig, pénteken 9-től 14 óráig
Raktári kiszolgálás: hétfőtől csütörtökig 9-től 16 óráig, pénteken 9-től 13 óráig
Előzetes bejelentkezés és időpontfoglalás nem szükséges.

Keleti Gyűjtemény:
Nyitvatartás: hétfőtől csütörtökig 9-től 16 óráig, pénteken 9-től 13.30 óráig
Raktári kiszolgálás: hétfőtől csütörtökig 9-től 15 óráig, pénteken 9-től 12.30 óráig
Előzetes bejelentkezés és időpontfoglalás szükséges a keleti [at] konyvtar . mta . hu e-mail címen vagy telefonon.

Kézirattár és Régi Könyvek Gyűjteménye:
Nyitvatartás: hétfőtől csütörtökig 9-től 16 óráig, pénteken 9-től 13.30 óráig
Raktári kiszolgálás: hétfőtől csütörtökig 9-től 15 óráig, pénteken 9-től 12 óráig
Előzetes bejelentkezés és időpontfoglalás szükséges a kezirattar [at] konyvtar . mta . hu e-mail címen vagy telefonon.

Akadémiai Levéltár:
Nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök 10-től 15 óráig
Előzetes bejelentkezés és időpontfoglalás szükséges a hay . diana [at] konyvtar . mta . hu e-mail címen vagy telefonon.

Információ | 2021. 05. 07.

Új beszerzésű külföldi könyveink listája 2021/3. szám

 
Letölthető a Tájékoztatási és Olvasószolgálati Osztály által rendszeresen összeállított lista, amely tudományszak szerinti csoportosításban közli a feldolgozott, olvasóink számára kölcsönözhető könyvek jegyzékét.

Letöltés (pdf, 462 KB) »
Szolgáltatás | 2021. 04. 19.


Rendkívüli zárvatartás

 
Tisztelt Olvasóink!

A koronavírus-veszélyhelyzetre való tekintettel könyvtárunk 2021. április 19-től hétfőtől, további intézkedésig zárva tartja a törzsgyűjtemény és a különgyűjtemények olvasótermeit, az épületen belül igénybe vehető szolgáltatásaink szünetelnek.

Kölcsönzésre jogosult olvasóink az alábbi korlátozásokkal kölcsönözhetnek: kizárólag az előzetesen online előkészítésre kért könyvek vehetők át, hétfőtől csütörtökig 9 és 11 óra, valamint 15 és 17 óra között, pénteken 9 és 14 óra között. Kérjük, hogy minden esetben várják meg a visszaigazolást a könyvek előkészítéséről!

A folyamatban lévő könyvtárközi kérésekkel kapcsolatban olvasóinkat szükség esetén e-mailben vagy telefonon értesítjük.
A zárva tartás ideje alatt a törzsgyűjteménybe tartozó folyóiratokból, könyvekből legfeljebb 30 oldal terjedelemig díjmentesen, elektronikusan tudunk kiszolgálni.

Figyelmükbe ajánljuk EduID szolgáltatásunkat, mellyel előfizetéses online adatbázisainkat otthonról is elérhetik, valamint REAL repozitóriumainkat, ahonnan számos értékes tudományos publikáció tölthető le díjmentesen.

Telefonon és e-mailben továbbra is készséggel állunk rendelkezésükre hétfőtől csütörtökig 9 és 17 óra között, péntekenként 9 és 14 óra között.

Megértésüket és türelmüket köszönjük!

Információ | 2021. 04. 16.

Állásfoglalás az adatrepozitóriumokról

 
A Science Europe, a Confederation of Open Access Repositories (COAR), a CoreTrustSeal, az European University Association és a World Data System közös állásfoglalást adott ki a kutatási adatok elhelyezésével kapcsolatban, amelyhez aláíróként a Magyar Tudományos Akadémia is csatlakozott.

További információk (pdf, 480 KB) »Szolgáltatás | 2021. 04. 13.


Rendkívüli zárvatartás

 
A március 5-én megjelent 104/2021 (III.5.) Kormányrendelet 6.§ alapján március 8-ától további intézkedésig Könyvtárunk és Levéltárunk még dokumentum átvétele vagy visszaadása céljából sem fogadhat látogatókat.
Kérjük olvasóinkat, hogy ez idő alatt további rendelkezésig még a korábban kölcsönzésre előkészített könyvekért se jöjjenek, mert ezeket sem áll módunkban kiadni, továbbá könyvek visszavételére sincs lehetőség.

A zárva tartás ideje alatt a törzsgyűjteménybe tartozó folyóiratokból, könyvekből legfeljebb 30 oldal terjedelemig díjmentesen, elektronikusan tudunk kiszolgálni.

Figyelmükbe ajánljuk EduID szolgáltatásunkat, mellyel előfizetéses online adatbázisainkat otthonról is elérhetik, valamint REAL repozitóriumainkat, ahonnan számos értékes tudományos publikáció tölthető le díjmentesen.

Telefonon vagy e-mail-ben továbbra is olvasóink rendelkezésére állunk a már ismert elérhetőségeken:
Tel: (06-1) 411-6364
E-mail: mtak [at] konyvtar . mta . hu , folyoirat [at] konyvtar . mta . hu


Szolgáltatás | 2021. 03. 08.


Kiadványajánló

 
A Méry Ratio Kiadó és az MTA KIK közös kiadásában Dr. Kásler Miklósnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma miniszterének ajánlásával megjelent A Waldstein-gyűjtemény, Thomas Ender felső-magyarországi tájképei című reprezentatív album.

Thomas Ender 219 akvarelljét az MTA KIK Kézirattár és Régi Könyvek Gyűjteménye őrzi, és nyomtatásban most először kerülnek a nagy nyilvánosság elé.

A kötet szakmai szövegeit írta, a képjegyzéket összeállította: Rozsondai Béla, Mázi Béla, a Kézirattár nyugalmazott munkatársai, és Babus Antal osztályvezető.

A kiadvány megrendelhető a kiraly . timea [at] konyvtar . mta . hu email-címen és megvásárolható a könyvtár olvasótermében, hétfőtől csütörtökig 9 és 11 óra, valamint 15 és 17 óra között, pénteken 9 és 14 óra között!

Ára: 18.000,- Ft


Szolgáltatás | 2021. 02. 09.


Kiadványajánló

 
Örömmel adjuk hírül, hogy megjelent legújabb kiadványunk, A jelenlét nem sziget címmel!

Írások William John Mc Cormack tiszteletére
Presence Is No Island
Writings in Honour of William Johan Mc Cormack
Szerkesztette: Ferencz Győző, Vesztergom Janina
MTA KIK, Budapest, 2020.

[A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának Közleményei. Új sorozat, 44(119), sorozatszerk. Gaálné Kalydy Dóra]
ISBN 978 963 745 166 9

A kiadvány megrendelhető a kiraly . timea [at] konyvtar . mta . hu email-címen és megvásárolható a könyvtár olvasótermében, hétfőtől csütörtökig 9 és 11 óra, valamint 15 és 17 óra között, pénteken 9 és 14 óra között!

Ára: 2.000,- Ft

Részlet Nagy Ágnes bevezető tanulmányából (pdf, 172 KB) »


Szolgáltatás | 2021. 02. 08.


Új beszerzésű külföldi könyveink listája 2021/2. szám

 
Letölthető a Tájékoztatási és Olvasószolgálati Osztály által rendszeresen összeállított lista, amely tudományszak szerinti csoportosításban közli a feldolgozott, olvasóink számára kölcsönözhető könyvek jegyzékét.

Letöltés (pdf, 470 KB) »
Szolgáltatás | 2021. 02. 08.


A Keleti Gyűjtemény új külföldi könyvei 2021/1. szám

 
Letölthető a Keleti Gyűjtemény új beszerzésű külföldi könyveinek legújabb listája.

Letöltés (docx, 28 KB) »


Szolgáltatás | 2021. 02. 01.


Újabb szomorú hír

 
Fájdalommal tudatjuk, hogy Bánhegyi Zsolt, könyvtárunk Informatikai Osztályának egykori vezetője, 2021. január 15-én, életének 72. évében elhunyt. Bánhegyi Zsolt pályakezdésétől nyugdíjba vonulásáig (1969-től 2011-ig) dolgozott intézményünkben, kezdetben a Folyóirattárban, majd 1992-től a Könyvtárgépesítési Osztály vezetőjeként. Munkájával, szakértelmével jelentősen hozzájárult az Akadémiai Könyvtár integrált könyvtári rendszerének kialakításához, s számos hazai és nemzetközi rendezvényen képviselte intézményünket. Szakmai tevékenységéért 2009-ben Bibliotéka Emlékérem kitüntetésben részesült.

Emlékét kegyelettel megőrizzük.

Gyászjelentés letöltés (pdf, 48 KB) »


Információ | 2021. 01. 25.

Gyászhír

 
Fájdalommal tudatjuk, hogy Büky Béláné, könyvtárunk Folyóirattárának egykori vezetője, életének 88. évében elhunyt. Büky Béláné 1956 óta dolgozott intézményünkben, 1962-től csoportvezetőként, majd 1974-től 2007-ig osztályvezetői beosztásban. 2007-től 2010-ig nyugdíjasként segítette a könyvtár működését. Magas színvonalú, áldozatos munkájáért az évek során több ízben részesült kitüntetésben.

Temetése 2021. január 29-én, pénteken 15:00 órakor lesz a Budapest-Kelenföldi Szent Gellért Plébánia Szent Sír Urnatemetőjében (1115 Budapest, Bartók Béla út 149).

Emlékét kegyelettel megőrizzük.

Gyászjelentés letöltés (pdf, 407 KB) »


Információ | 2021. 01. 18.

Új beszerzésű külföldi könyveink 2021/1. szám

 
Az új beszerzésű külföldi könyveink listájának 2021/1. számával szeretnénk minden kedves olvasónak, kutatónak boldog, sikeres és eredményekben gazdag új évet kívánni!

Letöltés (pdf, 252 KB) »
Szolgáltatás | 2021. 01. 04.

Rendkívüli zárvatartás

 
Tisztelt Olvasóink!

A koronavírus-veszélyhelyzetre való tekintettel könyvtárunk november 11-től, szerdától további intézkedésig bezárja a törzsgyűjtemény és a különgyűjtemények olvasótermeit, az épületen belül igénybe vehető szolgáltatásaink szünetelnek.

Kölcsönzésre jogosult olvasóink az alábbi korlátozásokkal kölcsönözhetnek: kizárólag az előzetesen online előkészítésre kért könyvek vehetők át, hétfőtől csütörtökig 9 és 11 óra, valamint 15 és 17 óra között, pénteken 9 és 14 óra között. Kérjük, hogy minden esetben várják meg a visszaigazolást a könyvek előkészítéséről!

A folyamatban lévő könyvtárközi kérésekkel kapcsolatban olvasóinkat szükség esetén e-mailben vagy telefonon értesítjük.
A zárva tartás ideje alatt a törzsgyűjteménybe tartozó folyóiratokból, könyvekből legfeljebb 30 oldal terjedelemig díjmentesen, elektronikusan tudunk kiszolgálni.

Figyelmükbe ajánljuk EduID szolgáltatásunkat, mellyel előfizetéses online adatbázisainkat otthonról is elérhetik, valamint REAL repozitóriumainkat, ahonnan számos értékes tudományos publikáció tölthető le díjmentesen.

Telefonon és e-mailben továbbra is készséggel állunk rendelkezésükre hétfőtől csütörtökig 9 és 17 óra között, péntekenként 9 és 14 óra között.

Megértésüket és türelmüket köszönjük!


Információ | 2021. 01. 04.