Hírek
Hírek   2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 |


Ünnepi nyitvatartás

 
Tájékoztatjuk kedves olvasóinkat, hogy a téli ünnepek idején, december 24-étől január 3-áig könyvtárunk zárva tart. Január 4-étől könyvtárunk a november 11. óta érvényben lévő rend szerint működik.
Minden kedves olvasónknak boldog Karácsonyt, és szép, békés Újévet kívánunk!


Információ | 2020. 12. 21.

REAL repozitórium karbantartása

 
Tájékoztatjuk kedves olvasóinkat, hogy 2020. december 7-én a REAL repozitórium karbantartás miatt nem lesz elérhető. Megértésüket és türelmüket köszönjük!


Információ | 2020. 12. 04.

Rendkívüli zárvatartás

 
Tisztelt Olvasóink!

A koronavírus-veszélyhelyzetre való tekintettel könyvtárunk november 11-től, szerdától további intézkedésig bezárja a törzsgyűjtemény és a különgyűjtemények olvasótermeit, az épületen belül igénybe vehető szolgáltatásaink szünetelnek.

Kölcsönzésre jogosult olvasóink az alábbi korlátozásokkal kölcsönözhetnek: kizárólag az előzetesen online előkészítésre kért könyvek vehetők át, hétfőtől csütörtökig 9 és 11 óra, valamint 15 és 17 óra között, pénteken 9 és 14 óra között. Kérjük, hogy minden esetben várják meg a visszaigazolást a könyvek előkészítéséről!

A folyamatban lévő könyvtárközi kérésekkel kapcsolatban olvasóinkat szükség esetén e-mailben vagy telefonon értesítjük.
A zárva tartás ideje alatt a törzsgyűjteménybe tartozó folyóiratokból, könyvekből legfeljebb 30 oldal terjedelemig díjmentesen, elektronikusan tudunk kiszolgálni.

Figyelmükbe ajánljuk EduID szolgáltatásunkat, mellyel előfizetéses online adatbázisainkat otthonról is elérhetik, valamint REAL repozitóriumainkat, ahonnan számos értékes tudományos publikáció tölthető le díjmentesen.

Telefonon és e-mailben továbbra is készséggel állunk rendelkezésükre hétfőtől csütörtökig 9 és 17 óra között, péntekenként 9 és 14 óra között.

Megértésüket és türelmüket köszönjük!


Információ | 2020. 11. 10.

Új beszerzésű külföldi könyveink 2020/4. szám

 
Letölthető a Tájékoztatási és Olvasószolgálati Osztály által rendszeresen publikált lista, mely tudományszak szerinti csoportosításban közli a feldolgozott, olvasóink számára helyben elérhető vagy kölcsönözhető könyvek jegyzékét.

Letöltés (pdf, 157 KB) »
Szolgáltatás | 2020. 11. 02.

Nyitvatartás változás

 
Tájékoztatjuk kedves olvasóinkat, hogy 2020. november 2-ától könyvtárunk központi olvasóterme hétköznapokon 9-től 19 óráig tart nyitva, szombatonként zárva lesz. A különgyűjtemények nyitvatartása változatlan.


Információ | 2020. 10. 26.

Friss szakirodalom szabadpolcainkon

 
Olvasótermünkben új szabadpolcos gyűjteményt alakítottunk ki. Az utóbbi évek beszerzéseiből válogatva, tudományterületenként, azon belül betűrendben helyeztük el a könyveket. A kötetek szabadon lapozgathatók, online raktári kérés indítása nélkül olvashatók olvasótermünkben, kölcsönző jeggyel rendelkező olvasóink a pultnál ki is kölcsönözhetik.

Szeretnénk, ha minél többen belelapozhatnának a könyvekbe, ezért kérjük olvasóinkat, ne zárják el őket olvasói szekrényükbe, és ne tegyék a félretett könyvek polcára sem. Használat után kérjük, helyezzék ezeket a polcok melletti kocsikra, a könyvtárosok teszik vissza a helyükre.

A polcok választékát folyamatosan friss szakirodalommal bővítjük, és figyelemmel kísérjük, mely kiadványok a népszerűbbek. Mi kerüljön a polcra? Szakreferenseink személyesen vagy az mtak [at] konyvtar . mta . hu címen várják olvasóink javaslatait.


Információ | 2020. 10. 26.

Október végi nyitvatartás

 
Tájékoztatjuk Olvasóinkat, hogy október 23-ától 25-éig könyvtárunk minden egysége zárva tart.


Információ | 2020. 10. 20.

A központi könyvtár nyitva tartása visszaáll

 
Tájékoztatjuk Olvasóinkat, hogy aug. 24-étől a központi könyvtár nyitva tartása visszaáll a korábban megszokott rend szerint, vagyis hétfőtől péntekig 9 és 20 óra között, szombaton pedig 9 és 17 óra között tart nyitva a központi olvasóterem.
A héten a Levéltár is újra kinyit, hétfőn, kedden és csütörtökön 10-15 óráig, pénteken 10-13 óráig tartanak nyitva, szerdai napokon zárva tartanak. A látogatás csak előzetes bejelentkezéssel lehetséges a hay . diana [at] konyvtar . mta . hu címen. A különgyűjtemények szintén előzetes bejelentkezéssel látogathatók. (A Kézirattár a 411-6389-es telefonszámon vagy a kezirattar [at] konyvtar . mta . hu címen, a Keleti Gyűjtemény a keleti [at] konyvtar . mta . hu címen.)


Információ | 2020. 08. 19.

Ruhatár helyett

 
Olvasóink kényelme és biztonsága érdekében önkiszolgáló ruhatári szekrényeket helyeztünk el az aulában. A szekrények 100 forintos érmével működnek, amelyet használat után, a kulcs visszahelyezésekor visszaadnak.

Tovább a hírhez


Információ | 2020. 08. 06.

Egész nyáron nyitva vagyunk

 
Könyvtárunk a nyári hónapokban szünet nélkül várja olvasóit. Központi olvasótermünk hétfőtől péntekig 9-től 18 óráig tart nyitva.

Részletes nyitvatartási rend

Információ | 2020. 07. 30.

Karbantartás

 
2020. július 13-án hétfőn délelőtt a könyvtárban nem lesz elérhető az internet. Szervereink sem működnek majd, így katalógusunk, adatbázisaink is elérhetetlenek lesznek egy időre, könyveket sem lehet előjegyezni.
A szerelés remélhetőleg csak néhány órát vesz igénybe és délutánra helyreállnak szolgáltatásaink.

Kérjük, figyeljék közösségi oldalunkat! A korábban felkért könyveket és az olvasótermi kézikönyvtárat hétfőn is tudják használni a teremben, illetve folyóiratkérések leadhatók (a raktári szám ismeretében).

Köszönjük megértésüket.

Információ | 2020. 07. 09.

Új beszerzésű külföldi könyvek listája 2020/3. szám

 
Letölthető a Tájékoztatási és Olvasószolgálati Osztály által rendszeresen publikált lista, mely tudományszak szerinti csoportosításban közli a feldolgozott, olvasóink számára helyben elérhető vagy kölcsönözhető könyvek jegyzékét.

Letöltés (pdf, 136 KB) »
Szolgáltatás | 2020. 07. 09.

Újra nyitja kapuit az Akadémiai Könyvtár – több lépcsőben

 
A kényszerű zárva tartás után szolgáltatásainkat több szakaszban indítjuk el újra.

Az első szakaszban kölcsönző olvasóinknak lesz már lehetőségük a kölcsönzésre, a második szakaszban pedig nyitnak az olvasótermek a helyben olvasásra a távolságtartás szabályainak betartásával. Könyvtárunk idén nem tart nyári szünetet.

A zárva tartás miatt a kiesett időtartammal meghosszabbítjuk azon olvasóink olvasójegyét, akiknél ez 2020. március 1-jén még érvényes volt. Az olvasójegy érvényessége, a személyes adatok, kölcsönzések, előjegyzések online katalógusunkba bejelentkezve ellenőrizhetők.

Azon kölcsönző olvasóink, akiknek olvasójegye lejárt, az mtak [at] konyvtar . mta . hu e-mail címen vehetik fel velünk a kapcsolatot. A beiratkozási díjat továbbra is csak készpénzzel lehet kiegyenlíteni, bankkártyát nem tudunk elfogadni.

Kérjük, további rendelkezésig a könyvtárban viseljenek maszkot vagy sálat, tartsák be a személyek közötti másfél méteres távolságot és használják az olvasóterem bejáratánál elhelyezett pumpás kézfertőtlenítőt.


Központi olvasóterem

1. szakasz - 2020.06.24. szerdától - Kölcsönzés és könyvek visszavétele

A járványveszély miatt csak korlátozásokkal és rövidített nyitvatartási időben lesz lehetőség a kölcsönzésre, az alábbiak szerint.

Kölcsönzési kéréseket kizárólag az online katalóguson keresztül indított formában tudunk elfogadni. Egyidejűleg legfeljebb 5 kötet rendelhető, és kérjük, minden esetben várják meg e-mailes értesítésünket, hogy a könyvek átvehetők. Kérjük, ne indítsanak kérést nem kölcsönözhető státusú könyvekre, ill. olvasótermi használatra, mert helyben olvasásra még nem lesz lehetőség.

Online katalógusunkban a kérésindítási funkciót június 24-én 8 órától tesszük elérhetővé.

Egyelőre rövidített nyitvatartási időben, hétfőtől csütörtökig 9-től 16 óráig, pénteken 9-től 13 óráig lehet átvenni a kölcsönzésre kért könyveket.

Olvasószolgálatunkon egyidejűleg csak egy olvasót szolgálunk ki.

A megszokott működési rend helyreálltáig továbbra is ingyen szolgáltatunk elektronikus másolatot a törzsgyűjteménybe tartozó könyvekből és folyóiratokból, legfeljebb 30 felvétel erejéig.

2. szakasz - 2020.07.06. hétfőtől - Helyben olvasás

Lehetőség a helyben olvasásra a távolságtartás szabályainak betartásával.

Rövidített nyitva tartás: hétfőtől péntekig 9-18 óráig.


Keleti Gyűjtemény, Kézirattár és Régi Könyvek Gyűjteménye

1. szakasz - 2020.06.24. szerdától

A Keleti Gyűjtemény állományába tartozó könyveket a keleti [at] konyvtar . mta . hu címre írva kérhetik kölcsönzésre; munkatársaink válaszlevélben tájékoztatnak az átvétel módjáról. A gyűjtemény nem fogad látogatókat.

2. szakasz - 2020.07.06. hétfőtől

Lehetőség a helyben olvasásra a távolságtartás szabályainak betartásával. A különgyűjteményekben az olvasótermi férőhelyek száma miatt ehhez előzetes bejelentkezés és idősáv egyeztetés szükséges e-mailben vagy telefonon. Nyitvatartás a korábban megszokott rendben.


Akadémiai Levéltár

2020. augusztus 23-áig zárva tart.

Információ | 2020. 06. 18.

A Keleti Gyűjtemény új külföldi könyvei 2020/2. szám

 
Letölthető a Keleti Gyűjtemény új beszerzésű külföldi könyveinek legújabb listája.

Letöltés (pdf, 166 KB) »


Szolgáltatás | 2020. 06. 11.


ProQuest adatbázisok

 
Az Early English Books Online hozzáférése 2020. június 7-én lejár, a ProQuest azonban június 30-ig meghosszabbította olvasóink hozzáférését néhány fontos adatbázisához.

További információk

Információ | 2020. 06. 05.

Járványhelyzettel kapcsolatos friss információk

 
A járványveszély miatt a könyvtár látogatására továbbra sincs lehetőség, minden személyesen igénybe vehető szolgáltatásunk szünetel. A jelenlegi enyhítő intézkedések a könyvtárakra nem vonatkoznak.
Figyelemmel kísérjük a helyzettel kapcsolatban érvénybe léptetett jogszabályokat és hivatalos ajánlásokat. Tervezzük a fokozatos újranyitást, de ennek pontos dátuma még nem ismert.

Beiratkozott olvasóinknak továbbra is lehetőségük van elektronikus másolat igénylésére a törzsgyűjteménybe tartozó folyóiratokból, könyvekből, ez legfeljebb 30 oldal terjedelemig díjmentes. Előfizetéses adatbázisaink otthonról történő eléréséhez EduID azonosító beállítását kérhetik az mtak [at] konyvtar . mta . hu e-mail címen.

Kérjük, hogy híreinket kövessék a könyvtár honlapján, hírlevelében, Facebook és Instagram oldalán.

Információ | 2020. 06. 04.

Taylor & Francis e-könyvek

 
Beiratkozott olvasóink június végéig elérhetik a Taylor&Francis Kiadó e-könyvcsomagját.

A gyűjteményben számos tudományterület több ezer szakkönyvének online olvasására nyílik lehetőség, eduID (PDF 2 MB) segítségével akár távolról is.


Bejelentkezés:
Log in – Log in with Shibboleth or OpenAthens – Search for your institution: “magyar tudomanyos akademia konyvtar es informacios kozpont”

Információ | 2020. 05. 23.

(Nem csak) klasszika-filológusok figyelmébe

 
Otthonról is elérhetők eduID (PDF 2 MB) segítségével a de Gruyter Kiadó népszerű tudományos adatbázisai:

De Gruyter Journals (SSH Package): Több mint 350 humán és társadalomtudományi folyóiratot és további 400 open access folyóiratot kínál 1995-től napjainkig.

Bibliotheca Teubneriana Latina Online: Online hozzáférhetővé teszi a Bibliotheca Teubneriana sorozat összes latin nyelvű szövegét az antikvitástól a középkori és az újlatin szövegemlékekig.

Thesaurus Linguae Latinae (TLL) Online: A De Gruyter adatbázisa a világ legrészletesebb latin szótárához biztosít hozzáférést.

Információ | 2020. 05. 21.

COVID: Tudástérkép és Tudásbázis Portál

 
A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos szakmai és tudományos információmennyiség hétről hétre növekszik, de a felhasználható tudás jelentős része látens és fragmentált, ami alapvető információkezelési kihívások elé állítja a szakmai közösséget.
A járvány megfékezéséhez szükséges tudományos és szakértői munka támogatása céljából létrehoztuk a COVID tudástérkép és tudásbázis platformot (DOI: 10.14755/COVIDSCIMAP).
A portál célja a COVID-19 járványhoz kapcsolódó multidiszciplináris tudásbázis szisztematikus feltérképezése és strukturálása, valamint ezen globális tudásvagyon belső szerveződésének feltárása. Elsődlegesen bibliometriai módszereket használtuk annak kutatására, hogy miként épül fel az a szakirodalmi háttér, amely a lehető legszélesebb értelemben összekapcsolható a pandémiával. A bibliometriai szakértelmet és szoftvermérnöki tudást ötvöző projekt eredményeként létrejött tudástérkép a www.covidscimap.org nyilvános webapplikáción tekinthető meg.
A kutatástámogató rendszer (research intelligence) első fázisa önkéntes ipar-akadémia együttműködésben valósult meg a Pro-Sharp Hungary Kft. és a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ Tudományelemzési és tudománypolitikai Osztályának közreműködésével.

Információ | 2020. 05. 15.

Taylor & Francis Online - otthonról

 
Immár otthonról is elérhető eduID segítségével a Taylor & Francis Kiadó 21 tudományos folyóirata.

Bejelentkezés: Log in - Log in via your Institution - Shibboleth - Search Institutions: Library and Information Centre of the Hungarian Academy of Sciences

A listán számos kurrens lap is szerepel:

 • Acta linguistica Hafniensia
 • Ambix
 • Annals of Science + BSHM Bulletin
 • Germanic Review
 • Inquiry - Interdisciplinary Journal of Philosophy and Social Sciences
 • Iran - Journal of the British Institute of Persian Studies
 • Medieval Archaeology
 • Metaphor and Symbol
 • Names - Journal of Onomastics
 • Quarterly Journal of Speech
 • Tel Aviv
 • World Archaeology

A kiadó nyílt hozzáférésű folyóiratainak széles kínálatában is érdemes böngészni.

Információ | 2020. 05. 14.

Elérhető a Scripta Sinica és az Archives of the Grand Secretariat adatbázis

 
Könyvtárunk, mint a Taiwan Resource Center for Chinese Studies partnerintézménye lehetőséget kapott a Scripta Sinica (漢籍電子文獻資料庫) és az Archives of the Grand Secretariat (內閣大庫檔案) adatbázis időleges használatára.

Az Institute of History and Philology, Academia Sinica felajánlása alapján a személyes elérhetőség 2020. május 1. és szeptember 30. között biztosított.


További információk az alábbi linken találhatók:
http://www2.ihp.sinica.edu.tw/en/bulletinDetail.php?TM=1&M=1&C=1&bid=1571

Információ | 2020. 05. 05.

Early English Books Online (EEBO) és más ProQuest adatbázisok

 
Június 6-ig távolról is elérhetők beiratkozott olvasóink számára a ProQuest következő adatbázisai:

Early English Books Online
ProQuest One Academic:
    PQCentral
    ProQuest Dissertations and Theses Global
    Academic Complete
    Academic Video Online
Periodicals Archive Online
ProQuest One Literature

Bővebb információ

EduID segítségével akár otthonról is hozzáférhető. EduID-t kérhet könyvtárosainktól emailben (mtak [at] konyvtar . mta . hu)!

Információ | 2020. 04. 23.

Tudományos publikációk egy kattintásra

 
A jelenlegi helyzetben könyvtárunk igyekszik minden segítséget megadni a zökkenőmentes otthoni kutató munkához. Ebben nagy szerepet játszanak a repozitóriumaink, amelyek számos terület tudományos publikációit, cikkeit teszik közzé. Érdemes ezeket is alaposabban átböngészni, ehhez adunk most egy rövid áttekintést.

A REAL-J a digitalizált és eleve digitálisan előállított folyóiratok és periodikák lelőhelye. Néhány cím ízelítőül, főként az irodalomtudomány és a filológia területéről.

 • Acta Antiqua (kisebb kihagyásokkal 2017-ig elérhető)
 • Acta Archaeologica (2019-ig elérhető)
 • Acta Historiae Artium (2019-ig elérhető)
 • Acta Orientalia (2019-ig elérhető)
 • Akadémiai Értesítő / Magyar Tudomány (a legfrissebb számig elérhető)
 • Antik Tanulmányok (kisebb kihagyásokkal 2019-ig elérhető)
 • Archaeologiai Értesítő (nagyobb kihagyással 2018-ig elérhető)
 • Általános Nyelvészeti Tanulmányok (2017-ig elérhető)
 • Budapest Régiségei (2017-ig elérhető)
 • Egyetemes Philologiai Közlöny (1948-ig elérhető)
 • Filológiai Közlöny (2019-ig elérhető)
 • Fizikai Szemle (kisebb kihagyásokkal 2020-ig elérhető)
 • Irodalomtörténet (2018-ig elérhető)
 • Irodalomtörténeti Közlemények (2019-ig elérhető)
 • Közgazdasági Szemle (2019-ig elérhető)
 • Literatura (2019-ig elérhető)
 • Magyar Filozófiai Szemle (2019-ig elérhető)
 • Magyar Könyvszemle (2019-ig elérhető)
 • Magyar Nyelvőr (2019-ig elérhető)
 • Művészettörténeti értesítő (2018-ig elérhető)
 • Nyelvtudományi Közlemények (2019-ig elérhető)
 • Studia Slavica Academiae Scientiarum Hungaricae (2018-ig elérhető)
 • Századok (2020-ig elérhető)
 • Tanulmányok Budapest Múltjából (2017-ig elérhető)
 • Világtörténet (2019-ig elérhető)

A REAL az MTA, az OTKA és az NFKIH által támogatott kutatási programok publikációt és jelentéseit tartalmazza, a REAL-D az Akadémia doktorainak és kandidátusainak értekezéseit teszi közzé. A szerzői jogi korlátozások alól mentesült könyvek digitálisan hozzáférhető gyűjteményét a REAL-EOD felületén találhatják meg.

A REAL-MS-ben a Kézirattár és Régi Könyvek Gyűjteménye valamint a Keleti Gyűjtemény digitalizált kéziratai tekinthetők meg, a REAL-R pedig különgyűjteményeink teljes szövegű régi könyveit tartalmazza. Ezek mellett PhD disszertációkat is találhatnak a REAL-PHD gyűjteményében.

Bővebb információ a repozitóriumokról ITT olvasható.

Figyelmükbe ajánljuk az Akadémiai Kiadó honlapját is: a járványra tekintettel a kiadó szabadon hozzáférhetővé tette saját kiadású folyóiratait és szótárait április 30-ig, így segítve az otthoni munkát, kutatást és tanulást.

Információ | 2020. 04. 22.

EISZ a Szakkönyvtári Seregszemlén

 
A KSH Könyvtárban 2020. március 10-én került megrendezésre a Szakkönyvtári Seregszemle, melyen Lencsés Ákos kollégánk az EISZ szolgáltatásainak alakulásáról beszélt az alábbi témákat érintve:

 • Open Access szerződések
 • Elsevier
 • Taylor & Francis
 • Springer e-könyvek
 • Magyar kiadói adatbázisok
 • Aracnum Digitális Tudománytár
 • Határon túli magyar intézmények
 • EISZ rendezvények

Előadása megtekinthető az alábbi helyen.

Információ | 2020. 04. 17.

Statista – próbahozzáférés

 
Eltévedt az adatáradatban? Megbízható forrást keres? 2020. május 31-ig beiratkozott olvasóink számára elérhető a Statista, a világ egyik vezető statisztikai és piaci adatplatformja.

 • több mint 1,5 millió statisztika, jelentés, infografika
 • 80 000 témakör
 • több mint 22 500 megbízható forrás

EduID segítségével akár otthonról is hozzáférhető. EduID-t kérhet könyvtárosainktól emailben (mtak [at] konyvtar . mta . hu)!

Képes útmutató a bejelentkezéshez

Bővebben a Statistáról

Információ | 2020. 04. 16.

EduID és egyéb szolgáltatásaink a koronavírus veszélyhelyzet idején

 
Tisztelt Olvasóink!

A koronavírus-veszélyhelyzet idején könyvtárunk zárva tart, az épületen belül igénybe vehető szolgáltatásaink szünetelnek. Azonban ezalatt is igyekszünk segíteni olvasóinkat munkájukban. A zárvatartás idején lejáró könyvtári tagságokat a könyvtár díjmentesen május 31-ig meghosszabbítja. A kikölcsönzött könyveket kérjük, se személyesen, se postai úton ne juttassák vissza, a kölcsönzési határidőt erre az időszakra meghosszabbítjuk.

Beiratkozott olvasóink számára elindítjuk a távoli hozzáférést egyes online adatbázisainkhoz, melyet a Könyvtár által beállított EduID típusú azonosítóval használhatnak. Azonosítót az 'mtak [at] konyvtar . mta . hu' e-mail címre küldött levélben kérhetnek ügyeletes munkatársainktól.
Honlapunkon az adatbázisok listájában jelöljük, mely tartalmak érhetőek el távolról; a listát folyamatosan frissítjük.

A zárva tartás ideje alatt, amíg erre módunk lesz, a törzsgyűjteménybe tartozó folyóiratokból, könyvekből legfeljebb 30 oldal terjedelemig díjmentesen, elektronikusan tudunk kiszolgálni.

E-mailben és szükség esetén telefonon továbbra is készséggel állunk rendelkezésükre hétköznapokon 9 és 16 óra között: mtak [at] konyvtar . mta . hu – (06-1)411-6364

Vigyázzanak magukra és egymásra!

Információ | 2020. 03. 25.

Másolatkérés a REAL repozitóriumból

 
Tájékoztatjuk Tisztelt Olvasóinkat, hogy tekintettel a járványügyi helyzetre, a REAL, a REAL-J és a REAL-EOD gyűjtemények zárolt dokumentumaira is van lehetőség kiszolgálást kérni.

A megrendeléseket a Repozitóriumi csoport fogadja a 'real_help [at] konyvtar . mta . hu' e-mail címen.

A szolgáltatás igénylésének feltételeit a csatolt dokumentum tartalmazza.Információ | 2020. 03. 23.

Rendkívüli zárvatartás

 
Tisztelt Olvasóink!

A koronavírus-vészhelyzetre való tekintettel könyvtárunk március 14-től, szombattól további intézkedésig bezárja a törzsgyűjtemény és a különgyűjtemények olvasótermeit, az épületen belül igénybe vehető szolgáltatásaink szünetelnek.

Az online katalóguson keresztül szombaton délután 16 óráig leadott kölcsönzési kéréseket kölcsönzésre jogosult olvasóink hétfőn este 18 óráig vehetik át, de beiratkozásra, újabb kölcsönzésekre már nem lesz lehetőség. A folyamatban lévő könyvtárközi kérésekkel kapcsolatban olvasóinkat szükség esetén e-mailben vagy telefonon értesítjük.
A zárva tartás ideje alatt a törzsgyűjteménybe tartozó folyóiratokból, könyvekből legfeljebb 30 oldal terjedelemig díjmentesen, elektronikusan tudunk kiszolgálni.

Telefonon és e-mailben továbbra is készséggel állunk rendelkezésükre hétköznapokon 9 és 16 óra között.

Megértésüket és türelmüket köszönjük!

Információ | 2020. 03. 13.

COVID-19 koronavírus információ

 
Tisztelt Látogatóink!

Ezúton tájékoztatjuk Önöket a hazánkban is megjelent COVID-19, koronavírussal kapcsolatos jelenlegi intézkedésekről.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján található információk szerint elsődlegesen az alapos kézmosással és az alapvető higiénia betartásával tudjuk megelőzni a fertőzés terjedését.
A mosdókban kihelyezésre kerültek a kézfertőtlenítésre alkalmas tisztítószerek, alkalmazásáról a mosdókban tájékoztatókat helyeztünk el.

Figyelemmel kísérjük a helyzet alakulását, naponta ellenőrizzük a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Kormány által felállított operatív törzs közleményeit, az előkészületeket a hivatalos szervek előírásai szerint megtesszük.

Jelenleg a Könyvtár zavartalan működését igyekszünk biztosítani, amennyiben a helyzet úgy kívánja szolgáltatásainkat korlátozni fogjuk.

Arra kérjük látogatóinkat, hogy a helyzetre való tekintettel az influenza jellegű megbetegedésekkel maradjanak otthon, amennyiben úgy érzik, hogy segítségre lenne szükségük hívják a Kormány által működtetett 06 80 277 455 vagy a 06 80 277456 zöldszámot.
A koronavírussal kapcsolatos információkat a https://koronavirus.gov.hu/ oldalon találnak.

Együttműködésüket ezúton is köszönjük!

Az MTA Könyvtár és Információs Központ vezetősége

Információ | 2020. 03. 06.

A Keleti Gyűjtemény új külföldi könyvei 2020/1. szám

 
Letölthető a Keleti Gyűjtemény új beszerzésű külföldi könyveinek legújabb listája.

Letöltés (pdf, 185 KB) »


Szolgáltatás | 2020. 03. 06.


Új kiadványunk jelent meg

 
Örömmel adjuk hírül, hogy megjelent legújabb kiadványunk, A magyar könyvkötés a gótikától a művészkönyvekig címmel a Kossuth Kiadóval közös kiadásban!

Rozsondai Marianne gazdagon illusztrált könyvében arra vállalkozik, hogy a fennmaradt eredeti kötések részletes vizsgálata alapján bemutassa a magyarországi könyvkötés fél évezredének alakulását. A díszített kötésekkel, a díszítés elemeivel és kompozíciójával foglalkozik, amelyek követik a képzőművészeti stíluskorszakokat.
A 19. századig a könyvkötés kézműipari termék, minden darab egyedi példány. A műhely, a mester meghatározása elvezet a könyv kötésének megrendelőjéhez, az olvasóhoz. A könyvkötés története tehát a könyvtörténet, a művelődéstörténet szerves része. Visszatekintve a történelmi Magyarország vizsgált kötésemlékeire, megállapíthatjuk, hogy a könyvkötés minden korszakban – 1541-től kezdve másfél évszázadon át a török hódoltsági területeken kívül – lépést tudott tartani, különböző hatásokat befogadva, az európai stílusfejlődéssel, színezve azt sajátos, némelykor magyaros vonásokkal, előnyben részesítve bizonyos típusokat, mint például az aranyozott corvinakötések vagy a debreceni festett pergamenkötések esetében.
A magyar könyvkötés története joggal tart számot a szélesebb művelt közönség érdeklődésére, bár elsősorban szakkönyv a könyvtárosok, a régi könyvek és kódexek kedvelői és kutatói, valamint a restaurátorok számára.

A magyar könyvkötés a gótikától a művészkönyvekig
Írta: Rozsondai Marianne
MTAK–Kossuth Kiadó, Budapest, 2019.
ISBN 978 963 099 924 3
Ára: 12 000,- Ft

A kiadvány megrendelhető a 'kiraly . timea [at] konyvtar . mta . hu' email-címen és megvásárolható a könyvtár olvasótermében!

Információ | 2020. 02. 24.

Eötvös Loránd Heidelbergben

 
Egy holland tudománytörténész, Dr. Henk Kubbinga az EuroNews Physics számára készítendő centenáriumi Eötvös Loránd-tanulmányához Heidelbergben összegyűjtötte Eötvös Loránd doktori fokozatszerzésével kapcsolatosan ott fellelhető dokumentumokat.
Az Európai Fizikai Társulat a dokumentumok újbóli előkerülése alkalmából sajtóközleményt adott ki.
A dokumentumok hamarosan elérhetők lesznek az MTA Könyvtár és Információs Központ digitális archívumában, a REAL (REpository of the Academy's Library) nevet viselő repozitóriumban.
A heidelbergi gyűjtemény legérdekesebb darabja Eötvös Loránd kézírásos latin nyelvű önéletrajza, amely mindeddig csak a kutatók előtt volt ismert. Tóth Gábor fordításában most magyarul is közzétesszük.

Az Eötvös Loránd-emlékévnek egyébként nem ez az egyetlen külföldi utóhatása: Heinz Kautzleben, a Leibniz Társaság tagja, az MTA tiszteleti tagja januárban a Társaság weboldalán hosszasan méltatta Eötvös Loránd munkásságát. Dél-Tirolban pedig Eötvös Loránd-emlékhelyet kívánnak létrehozni.

Budapest, 2020. február 17.
Eötvös 100 és MTA Könyvtár és Információs Központ

Információ | 2020. 02. 19.

Informatikai karbantartás

 
Tájékoztatjuk kedves olvasóinkat, hogy február 22-én, szombaton könyvtárunk informatikai karbantartás miatt zárva tart.

Ezen a hétvégén a könyvtár katalógusa nem lesz elérhető, így online raktári kérést sem tudunk fogadni.

Megértésüket köszönjük!


Információ | 2020. 02. 17.

Új beszerzésű külföldi könyveink 2020/2. szám

 
Letölthető a Tájékoztatási és Olvasószolgálati Osztály által rendszeresen publikált lista, mely tudományszak szerinti csoportosításban közli a feldolgozott, olvasóink számára helyben elérhető vagy kölcsönözhető könyvek jegyzékét.

Letöltés (pdf, 144 KB) »
Szolgáltatás | 2020. 02. 17.

Kazah nagykövet látogatása a Keleti Gyűjteményben

 
2020. január 29-én a Kazah Köztársaság budapesti nagykövetsége a Kazah Nemzeti Akadémiai Könyvtár delegációjának részvételével kerekasztalt tartott a kazah költő és filozófus, Abai Kunanbaev születésének 175. évfordulója alkalmából, és bemutatták a Világ által elismert Abai c. könyvillusztrációs kiállítást.
A kiállított könyveket, összesen 74 művet, Könyvtárunk Keleti Gyűjteményének adományozták. Az ajándékot Zhanibek Abdrasov nagykövet és Yedil Myrzakhanov első titkár február 5-én adta át Monok István főigazgatónak.


Kép az eseményről:

   
           

Információ | 2020. 02. 06.

A klasszikus ókor kutatóinak ajánljuk

 
2020-ban elérhető könyvtárunk vezetékes és wifi hálózatán a Jacoby Online, amely a Brill Kiadó Die Fragmente der Griechischen Historiker és a Brill’s New Jacoby adatbázisainak közös keresőfelülete.
Felix Jacoby monumentális munkája az ókori görög történetírók töredékesen fennmaradt műveit tartalmazza.
Szolgáltatás | 2020. 01. 30.

Keletkutatók figyelmébe

 
2020-ban elérhető olvasótermi hálózatunkon (vezetékes és wifi) a Brill Journals - Middle East and Islamic Studies adatbázisa.

Témakörök:
General
History & Culture
Archaeology, Art & Architecture
Philosophy, Theology & Science
Mysticism & Sufism
Islamic Law
          Literature
Religion
Qur'anic Studies
Eurasian Studies
Iran & Persian Studies
Sociology & Anthropology


Szolgáltatás | 2020. 01. 21.

Klasszika-filológusok figyelmébe

 
Olvasótermi hálózatunkon (vezetékes és wifi) 2020-ban elérhetők a de Gruyter Kiadó Bibliotheca Teubneriana Latina Online és Thesaurus Linguae Latinae (TLL) Online adatbázisai.Teleki banner           Teleki banner


Szolgáltatás | 2020. 01. 20.

Új beszerzésű külföldi könyvek listája 2020/1. szám

 
Letölthető a Tájékoztatási és Olvasószolgálati Osztály által rendszeresen publikált lista, mely tudományszak szerinti csoportosításban közli a feldolgozott, olvasóink számára helyben elérhető vagy kölcsönözhető könyvek jegyzékét.

Letöltés (pdf, 156 KB) »
Szolgáltatás | 2020. 01. 07.